Beste lezers,

Sinds de laatste nieuwsbrief van maart 2019 is er weer veel gebeurd op en rondom de school APEX in Kinoni.
We willen dit graag met jullie delen.
Veel leesplezier!

Voortgang bouw van de school

We hebben goed nieuws!
In overleg met de initiatiefnemer van het project, Caphas Mugabi, is er besloten om te starten met de bouw van de laatste fase als de helft van de begroting binnen is. Door een donatie van de kringloop winkel in Castricum ‘Muttathara’, de kringloopwinkel KOOK in Alkmaar en van Ned Train in Haarlem is het mogelijk om te beginnen met de bouw in september 2019. Dit zijn 7 lokalen voor de groepen 5, 6 en 7, een lokaal voor kinderen met een beperking en een lokaal dat gebruikt kan worden voor diverse doeleinden.

Als dit laatste stuk gebouwd is, kunnen er 900 kinderen naar school. Veel van deze kinderen komen uit arme gezinnen. De APEX school is gedeeltelijk een kostschool.

Het volgende doel is om 2 slaapzalen te bouwen. In oktober zal er een actie worden gehouden voor aanschaf voor bureau’s en bedden. Daarover zullen we jullie tegen die tijd informeren.

Wilde Ganzen

Zoals jullie hebben kunnen lezen in de vorige nieuwsbrief is de stichting KinoniKids een samenwerkingsverband aan gegaan met Wilde Ganzen. We hebben daar een aanvraag ingediend voor een schoolbus. De schoolbus wordt niet alleen gebruikt voor het vervoer van de schoolkinderen, maar kan ook ingezet worden voor vervoer naar ziekenhuis, begrafenissen en/of trouwerijen.

In zeer korte tijd hebben we sponsors gevonden die ons financieel wilde ondersteunen bij de aanschaf van de bus. Wilde ganzen heeft 1/3 deel van het bedrag bijgelegd.

We willen alle sponsors en Wilde Ganzen hartelijk bedanken voor hun bijdrage.
De bus is inmiddels gekocht en in gebruik.
En……wij zijn zeer verbaasd…er passen 42 kinderen in.

Nee, niet in zitjes of vast met gordels zoals hier.

 

De wereldwinkel in Bergen (nh)

In deze winkel werken mensen die zich geheel vrijwillig inzetten voor goede doelen. Zo werden wij ook met een mooi bedrag verrast. Dit bedrag is ook ingezet voor de aanschaf van de bus. Mensen in Bergen, ontzettend bedankt.

 

Feest, samen 60

Wat leuk is het om te horen dat er iemand een feestje geeft en aan de gasten een bijdrage vraagt voor onze stichting i.p.v. een cadeau.

Deze feestvarkens hebben in overleg met de stichting besloten om een watertank te doneren voor de kinderen van Apex. Dit is een tank waar gezuiverd water in komt zodat de kinderen op school water kunnen drinken.
Wat een super initiatief! Wat zullen de kinderen hier blij mee zijn! BEDANKT!

Jackfruit

In de vorige nieuwsbrief hebben we iets verteld over matoke dat dagelijks in Oeganda gegeten wordt. Nu een stukje over jackfruit, een vrucht die we in Nederland niet tegenkomen maar die in Oeganda veel gegeten wordt. De vrucht groeit aan bomen, is groen en groot, heel groot. Eén jackfruit kan wel 35 kilo wegen.
De bruin groene schil bestaat uit zeskantige punten, die elk uit één bloem zijn ontstaan. Het vruchtvlees is geel en smaakt licht zoet en heeft een zoete geur. De vrucht bevat tot 30% zetmeel. Jackfruit is rijk aan vitamine B6,vitamine C, vitamine A, kalium, calcium en ijzer waardoor het een voedzaam alternatief is voor vlees. De vrucht kan goed tegen hitte en groeit snel. Ze worden niet in gerechten gebruikt, maar als fruit gegeten.

Sponsorkinderen

Stichting KinoniKids ondersteunt kinderen uit Kinoni die niet naar school kunnen gaan. Voor deze groep zoeken wij sponsors die schoolgeld kunnen betalen voor deze kinderen. Inmiddels hebben we 61 sponsors gevonden en gaan er 61 kinderen huppelend naar school!!

Hoe mooi is dit…
Er wordt een kindje gesponsord met een beperking. Hij heeft een syndroom waardoor zijn handfunctie erg slecht is. Al zijn vingers zitten aan elkaar.
In samenwerking met een organisatie in Oeganda, die zich inzet voor kinderen met een beperking en een sponsor in Nederland is het mogelijk gemaakt dat hij geopereerd kon worden.

Zijn duimen zijn losgemaakt van zijn wijsvingers. Hij herstelt goed en gaat inmiddels weer naar school. In september volgt er een tweede operatie waarbij de rest van zijn vingers losgemaakt worden.
Wij hopen dat alles goed gaat en wensen hem heel veel sterkte.

Julia maakt nog steeds vorderingen. Zij loopt nu kleine stukjes met krukken.

Rommelmarkt in Alkmaar

Kasten en zolder zijn leeggehaald en alles stond in de kraam voor Kinonikids.
We hebben voor een mooi bedrag weer wat tweedehands spullen aan de man gebracht.

Leesproject

Op de school zijn er weinig leermiddelen. Dit is de reden dat we bij ons laatste bezoek aan Kinoni leesboekjes hebben gekocht en hiervan kopieën hebben gemaakt. Deze boekjes worden met veel plezier gelezen in de klassen.

Wist u dat:

 • Onze website voorzien is van een doneerbutton.
 • Carlien vanaf september 10 weken naar Oeganda gaat.
 • Annet en Arnold de eerste 3 weken met haar meegaan.
 • Zij in ieder geval op huisbezoek gaan bij de nieuwe sponsorkinderen die vanaf februari jl. gesponsord worden.
 • Zij weer heeeel veeel zin hebben om te gaan.
 • Wij nog altijd op zoek zijn naar bruikbare laptops.
 • Er 7 juli op de APEX een dag is voor de ouders van de kinderen .
 • Er binnenkort weer een actie komt voor bedden en bureau’s..
 • We zo blij zijn met alle sponsors.
 • Wij ook twee kinderen met een beperking blij hebben gemaakt met een rolstoel.
 • De volgende vakantie van de APEX school op 9 augustus begint.
 • Groeten van alle leerkrachten en kinderen van APEX kleuter en basisschool