Heropening basis- en kleuterschool APEX In Kinoni

In januari is de school in etappes open gegaan. Begin juni was het plan dat de laatste klassen (groep 3 en de kleuterklas) ook weer zouden starten.
Helaas…verdrietig, maar waar…de coronabesmettingen liepen op in Oeganda. In eerste instantie niet in Kinoni, maar in de grote steden.De laatste berichten van zondag 13 juni waren niet goed. Er zijn ook veel besmettingen in Kinoni en inmiddels zjn er 20 mensen overleden. Er zijn nog geen berichten binnen gekomen dat er ouders/verzorgers van sponsorkinderen zijn overleden.
Oeganda zit weer in een lockdown. Dit heeft veel invloed op alle mensen…
De scholen zijn weer gesloten. In eerste instantie voor 42 dagen. Nonfood winkels, kerken,openbare ruimtes zijn gesloten. Openbaar vervoer is aangepast en er wordt geadviseerd niet te reizen. Daarna zal president Musseveni weer spreken tot het volk.
Afgelopen week zijn alle kinderen weer opgehaald door ouders/verzorgers. Leerkrachten waren zeer verdrietig. Ze hebben geen werk meer dus geen inkomen. Graag wil Stichting KinoniKids de leerkrachten ondersteunen. We zijn op zoek naar mensen die hierin iets willen betekenen.
Afhankelijk van de situatie gaan we de volgende maand een voedselaktie starten voor de gezinnen van de sponsorkinderen. Kinderen krijgen twee maal per dag een maaltijd op school. Dit moeten ze nu missen.

BEDANKT….Bedankt…..bedankt

Apex school heeft sinds een jaar een klasje voor kinderen met een beperking. Er gaan 13 kinderen met plezier naar dit klasje.De kinderen kunnen nu dankzij een mooie donatie van de Bisschop Bekkers Stichting in een eigen bus vervoerd worden naar en van school!

Roland Holst College goede doelen actie

Zoals ieder jaar was er een goede doelen actie voorbereid door de school. Helaas heeft corona roet in het eten gegooid en is het allemaal anders gelopen. Na wat initiatieven van leerlingen is er een klein bedrag opgehaald met een heel groot resultaat. Van het bedrag gaat nu 1 kind een jaar naar school. Dit bedrag maakt een groot verschil voor dit kind…dolblij..huppelend weer naar school!!

Meulenrakkers in Ossendrecht

Ook de school de Meulenrakkers heeft zich ingezet voor de kinderen van de APEX school. Een sponsorloop werd er gedaan, in aangepaste vorm met weinig supporters en dan nog zoveel geld ophalen is een super prestatie. Applaus voor alle kinderen die zich voor de kinderen van Apex hebben ingezet. Van het geld dat opgehaald is kunnen er straks vier kinderen een jaar naar school.

Dankzij de AFAS foundation kon de slaapzaal voor de schoolkinderen in Kinoni in rap tempo worden gebouwd.

Oeganda nam keiharde maatregelen om Corona zoveel mogelijk op afstand te houden. Dit hield onder andere in dat de scholen vanaf maart vorig jaar gesloten werden om pas een jaar later gefaseerd open te gaan. Een zware tijd voor leerlingen, die geen onderwijs kregen en leerkrachten, die geen salaris ontvingen. De regering stelde diverse eisen om de school te heropenen. Eén daarvan was dat het aantal kinderen op een slaapzaal met de helft gereduceerd moest worden. Dus er was tekort aan ruimte. Een uitdaging waar de APEX school in Kinoni mee aan de gang moest.
De AFAS Foundation bood hulp. Geweldig! Na het indienen van de aanvraag waren zij bereid een nieuwe slaapzaal te financieren. In december leefde de gemeenschap helemaal op. In de stille tijd waarin nauwelijks werk en activiteiten waren werd er met man en macht gewerkt aan de bouw. Alle materialen werden aangeleverd door de ondernemers uit Kinoni en de plaatselijke bouw- en timmerbedrijfjes hadden ook weer inkomsten.
Iedere week werden wij in Nederland op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. De AFAS Foundation werd daarin in meegenomen en was ook iedere keer enthousiast. Prachtig om te zien hoe de mensen samen werkten en er voor gingen. In ruim 3 maanden tijd werd er een prachtige slaapzaal gebouwd. Toen de kinderen in april weer naar school mochten komen was er ruimte genoeg om de kinderen onderdak te geven. Inmiddels zijn bijna alle klassen weer terug op school en wordt er weer veel geleerd en heerlijk geslapen.
Namens stichting KinoniKids en de kinderen en medewerkers van de APEX school ontzettend veel dank aan de mensen van de AFAS Foundation voor hun donatie, enthousiasme en samenwerking.

Sponsorkinderen update

Bij de instroom van het nieuwe schooljaar bleken er veel kinderen niet op school te komen. De oorzaak ligt aan de slechte economie vanwege corona en door familieomstandigheden. Er zijn schrijnende verhalen. KinoniKids wilde deze gezinnen graag helpen en hebben een aktie op touw gezet die er voor zou zorgen dat deze kinderen toch de school kunnen blijven bezoeken. Er worden nu 72 kinderen ondersteund om in ieder geval voor een jaar weer naar school te kunnen gaan.
We hopen dat de ouders/verzorgers het komend schooljaar in staat zijn om het schoolgeld zelf te kunnen betalen.

Uniformen

Er is een aanpasssing gekomen op de website wat betreft de aanschaf van uniformen voor de leerlingen van APEX
Als u een kind van APEX kleuterschool (3-6 jaar) wilt ondersteunen betaalt u jaarlijks € 150,-. Voor een kind van APEX basisschool (klas 1 t/m 7) betaalt u jaarlijks € 160,-. Als U een kind met een beperking wil sponsoren dan is het schoolgeld € 210,- per jaar, deze bedragen zijn inclusief een schooluniform. Eens in de twee jaar krijgt elk kind een nieuw uniform.
Toelichting: In de loop van de jaren is gebleken dat de aanschaf van 2 x een schooluniform voor de hele schoolperiode niet voldoende is, de kinderen liepen rond met versleten uniformen en vaak was het uniform ook te klein geworden. De sponsorkinderen hebben naast het uniform geen of weinig andere kleding.Er is een verhoging gekomen van 10,00 euro op het sponsorgeld zodat er 1x per twee jaar een nieuw uniform kan worden aangeschaft.

 WIST U DAT:

  • Dat Carlien en Annet deze zomer niet kunnen afreizen naar Oeganda i.v.m. corona. Zij misschien eind van dit jaar gaan.
  • We voetbalkleding voor 3 elftallen hebben gekregen van SV Kickers te Leimuiden.
  • Wij dit mee gaan nemen naar Kinoni als we weer naar Oeganda kunnen gaan.
  • De hele staf van APEX gevaccineert is.
  • Wij een nieuw doel hebben vastgesteld en dat is: ……. een klassenblok voor 6 klassen( i.v.m. corona mogen er minder kinderen in een klas).
  • Dat APEX iedereen wil bedanken voor donaties en betrokkenheid.

 

WEEBALE NNYO Hartelijk bedankt

Vriendelijke groeten,
Carlien, Carla , Theo en Annet