Al een aantal weken werd er op APEX druk geoefend voor de speechday. De grote dag van het jaar.

Alle klassen bereiden zich op en top voor om zo goed mogelijk voor de dag te komen met een dans, een lied, een gedicht, een modeshow of een toneelstukje.

Voordat het zover was moesten eerst de toegangswegen tot de school schoongemaakt worden. Vrijdagochtend, op de laatste schooldag, gingen de kinderen in groepjes de straat op om al het vuil in grote witte zakken te doen. Iedereen een handschoen aan en opruimen. De politie en het leger was uitgerukt om te ondersteunen. Wat een happening. De omgeving zag er na de actie stukken schoner uit.

Zondagochtend werden de kinderen al vanaf 5 uur opgehaald om de grote dag te beleven. Eerst stond de mars op het programma. Op 1 kilometer van de school stond de fanfare opgesteld en daarachter alle kinderen van de school. De kinderen van de top klas (oudste kleuters) hadden allemaal een toga aan met zo’n mooie platte pet met een kwastje. Zij promoveerden vandaag officieel naar de primary afdeling. Dit is in Oeganda een belangrijk moment. Al marcherend achter de gezellige muziek liepen alle kinderen naar de school. Er werden onderweg zelfs nog acrobatische acts gedaan.

Op het sportveld van de school stonden zeker 20 mooi versierde partytenten opgesteld. Het stroomde vol met ouders en andere familieleden. Iedereen zag er prachtig uitgedost uit. Het programma liep gesmeerd. Achter de schermen werden de kinderen verkleed en opgesteld om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen. En dat lukte. Wat een vrolijkheid en wat een verzorgde stukjes allemaal. Tussendoor was er eten voor iedereen. Uit grote plastic emmers werden de borden volgeladen met matoke, rijst en kip. Wat een feest.

Aan het eind van de dag kwamen alle kinderen van de top klas op het podium voor het officiële gedeelte. Door de chief guest werden zij toegelaten tot de primary school. Iedereen had een mooi certificaat gekregen en daar werd vrolijk mee gezwaaid. Tot slot werd de cake aangesneden en kon iedereen van de klas een stukje proeven.

De dag kwam ten einde maar niet voordat alle rapporten uit de klassen waren opgehaald. De kinderen die op de boardingschool zitten pakten hun koffer en matras en mogen voor 2 maanden naar huis. Op 27 januari begint het nieuwe schooljaar. Ook dan zal het nieuwe gebouw in gebruik worden genomen en zal de speciale klas van start gaan. Maar eerst lekker vakantie.