APEX school update

Na een vakantieperiode van 2 weken in mei, is de school inmiddels weer gestart.
Dit schooljaar zal er minder vakantie zijn, omdat de kinderen achterstand hebben opgelopen door de schoolsluiting van maar liefst twee jaar door Corona. Er wordt hard gewerkt om de achterstand in te halen.
Totaal gaan er nu 812 kinderen naar de APEX school waarvan 443 naar kostschool gaan. Dit betekent dat zij blijven slapen op de school. Er zitten meer meisjes op school dan jongens. Er zijn 36 leerkrachten werkzaam op de APEX school. Er zijn totaal 18 klassen.
Er is een aanvraag gedaan vanuit de overheid om meer leerlingen te plaatsen op de Apex school. Na een bijeenkomst met leerkrachten is er besloten dat er in totaal 1070 kinderen naar school kunnen gaan.

Helaas is de school getroffen door een mazelenepidemie. Er zijn ongeveer 270 kinderen ziek geweest. Dit bracht de nodige uitdagingen met zich mee… Er kwam een arts op school, bloedmonsters afgenomen en 2 verpleegkundigen werden ingeroepen om voor de kinderen te zorgen. Alle ouders werden geïnformeerd. De uitbraak was snel onder controle en hopen we op een goede en vooral ook een gezonde periode om dit schooljaar af te ronden.
Helaas moeten we u melden dat er een jongetje is overleden aan de mazelen. Hij kreeg er malaria bij en dat werd hem fataal. Onze gedachten gaan uit naar zijn dierbaren die voor hem zorgden en wensen hen heel veel sterkte.

Na de vakantie is de nieuwe eetzaal in gebruik genomen. Doordat de materialen (cement, verf, metaal) veel duurder zijn geworden door de oorlog in Oekraïne en de enorme inflatie is de eetzaal nog niet helemaal af. Wel kunnen ze de eetzaal alvast gebruiken.
De kinderen eten op dit moment hun maaltijd op een zeil op de grond. Meubilair ontbreekt nog, daar is nog overleg over met de leerkrachten en het bestuur wat de juiste keuze zal zijn.

Bouw van de eetzaal

In februari hebben we een aanvraag gedaan bij de AFAS foundation voor de bouw van een eetzaal en keuken. Deze eetzaal gaat ook gebruikt worden voor andere doeleinden binnen de gemeenschap bijvoorbeeld voor vergaderingen, trouwerijen en andere bijeenkomsten. Daarnaast kunnen de de kostschoolkinderen in de avond gebruik maken van deze ruimte voor studie, dans en spel. De kinderen eten nu in de klassen en/of buiten onder de veranda. Als het regent is het een grote uitdaging om de kinderen geordend te laten eten. Het zal een hele grote verbetering zijn als zij kunnen eten aan een tafel in de eetzaal. De maaltijden kunnen vanuit de keuken geserveerd worden. De kinderen halen hun eigen bordje op en brengen deze weer terug.
Annet en Carlien zijn bij het AFAS theather geweest om daar een pitch te houden. Carlien heeft, door middel van een PowerPointpresentatie, met veel foto’s, goed kunnen onderbouwen en inzichtelijk kunnen maken waarom de wens van een eetzaal nodig is. AFAS foundation heeft besloten om dit project te steunen.
Er was grote vreugde in de school toen we dit kenbaar maakten. Er was gelijk aktie en in een razend tempo hebben ze een eetzaal en keuken gebouwd. De oude keuken wordt afgebroken en de stoven zijn overgeplaatst naar de nieuwe keuken. In de nieuwe keuken zijn 8 stoven.

Bezoek aan Oeganda

Carlien en Annet vliegen 15 juli naar Oeganda. Daar verblijven zij in het vrijwilligershuis. Dit is op korte afstand van de school. Zij zullen alle sponsorkinderen gaan zien op school of in de thuissituatie. 86 kinderen hebben een sponsor. Er is gelegenheid om iets kleins mee te geven. We kunnen 23 kilo meenemen , dus de koffers zijn snel gevuld. Een tip: klein toilettasje met een tandenborstel, stukje zeep , geen haar benodigdheden, (de kinderen worden kort geknipt i.v.m. hygiëne) kleine tube tandpasta, springtouw, een mooie pen, stiften, klein kleurboekje, doosje met lego, autootjes……. Een kaartje geschreven door de sponsor is altijd leuk! Voor nieuwe sponsors is het een tip om een foto mee te geven zodat familie en het kind weten door wie ze gesponsord worden. Advies: foto sealen, zodat deze mooi blijft. Wij kunnen u niet zeggen wat voor maat uw sponsorkind heeft, dus geeft u liever geen kleding mee.
Tijdens ons bezoek zullen we twee middelbare scholen bezoeken die geselecteerd zijn voor vervolgonderwijs na Apex. Als sponsors besluiten om na de APEX school verder te gaan met sponsoren dan gaat het kind naar één van deze scholen.
Na ons verblijf hoort u meer van ons.

Rommelmarkt in Alkmaar

Wat een rommel in Alkmaar. Hier waren wij deel van en hadden twee kramen.
Bijna alles ging voor een eurootje over de tafel. Leuke gesprekken, mooi weer en gezellige mensen die belangstelling hadden voor onze stichting. We hadden een leuke dag en hebben een mooi bedrag opgehaald. Zij nemen dit mee naar de APEX school. Het wordt besteed aan het klasje voor kinderen met een beperking.

Aktie Petra

Petra gaat een rondreis maken in Oeganda en haar sponsorkind bezoeken op de APEX school. Zij is erg betrokken bij onze stichting en verkoopt al jaren kniepertje voor onze stichting. Zij wil door verschilende acties een leuk geldbedrag ophalen voor de school. Ze zet een spaarpot neer in de kantine op haar werk.
Heel veel succes Petra met je aktie!

Wist u dat…………………

*Een schooljaar van APEX school uit 3 termijnen bestaat.
* Hieronder ziet u het schoolschema van dit jaar. Een schooljaar is van januari tot
januari.
* Stichting Kinonikids 5 jaar bestaat in oktober 2022.
* Wij nog altijd op zoek zijn naar nieuwe sponsors.
* U het verschil kan maken voor een kind in Kinoni waarvan ouders het schoolgeld
niet kan betalen.

Wij wensen u een hele mooie zonnige zomer! Groeten, Carlien, Theo, Carla en Annet.