Nieuwsbrief december 2023

Corne en Astrid in Oeganda

Wat een ongelooflijk mooie ervaringen hebben we (Corné en Astrid) mogen delen in Kinoni van 13 september tot en met 3 oktober. Van de gastvrijheid van Caphas en Edith tot de vrolijke, nieuwsgierige kinderen, de open leerkrachten en niet te vergeten het land en de mensen zelf.
Niet dat er geen armoede is, de wegen nog hoofdzakelijk bestaan uit modder en dat er onvoldoende scholen zijn voor de meer dan 20 miljoen kinderen, dat er nog veel winst valt te behalen uit het ophalen van afval en een betere beschikbaarheid van gezondheidszorg, maar er zijn ook zoveel positieve ontwikkelingen.
APEX primary school is er in ieder geval een van! Ongeveer 930 kinderen van 3 tot 14 jaar gaan er naar school en krijgen er te eten, mogen leren in een positieve leeromgeving met maximaal 55 kinderen in een klas. Dat lijkt veel maar voor Oegandese standaarden, waar ook wel 100-150 kinderen in een klas zitten, is dat heel goed. Van de 930 kinderen zitten er ongeveer 550 in de boarding. Dit betekent niet alleen goed eten maar ook een positieve omgeving met toegang tot
primaire gezondheidszorg, douches, goede toiletten en het allerbelangrijkst, heel veel extra lestijd.

Want wat wordt er hard gewerkt op APEX! In de avond en in het weekend is er altijd begeleiding van leerkrachten. Natuurlijk is er ruimte voor spelen, rennen en rondhangen, maar veel van de kinderen willen leren, ze willen zo graag vooruit, een betere toekomst.
Heel veel ouders hebben er alles voor over om hun kind zo lang mogelijk onderwijs te geven. We hebben de vrouwen bezocht die een aantal jaar geleden, gesteund door Caphas begonnen zijn met het telen van bonenzaad en die nu een bloeiende business hebben en hun zaad verkopen door het hele land. Ondertussen is de groep van 10 vrouwen uitgegroeid tot 30 en bezig om andere vrouwen te trainen die straks weer hun eigen kring kunnen vormen. Er zijn veel alleenstaande vrouwen met kinderen in Oeganda, omdat mannen sterven maar er ook regelmatig vandoor gaan helaas. Het is ontroerend en soms ook hartbrekend om te zien
hoe hard deze vrouwen werken om voor hun kinderen te zorgen en vaak ook nog voor de kinderen die wees zijn geworden in hun familie of community.

Ook een hele bijzondere ontmoeting was met de klas waarin kinderen zitten met een beperking. In Oeganda zijn er voor deze kinderen nauwelijks voorzieningen. Op APEX is een leerkracht, Kevin, die zich bijzonder aangetrokken voelt tot het werken met deze kinderen en dat met zo veel hart en ziel doet, dat we beiden ontroerd waren.

We hadden een aantal “opdrachten” meegekregen voordat we vertrokken. Een daarvan was de vraag om een aantal trainingen te geven aan de leraren met als onderwerpen: Hoe om te gaan met “lastige kinderen” ofwel, hoe om te gaan met kinderen met lastig gedrag, het verbeteren van het leesonderwijs en tips en tricks om de algemene kwaliteit van het onderwijs te verbeteren door het invoeren van alternatieve leermethoden. Met onze ervaringen als leerkracht, arts, bestuurder, coach en therapeut bleken we een effectief team. Met veel plezier hebben we op drie zaterdagochtenden trainingen verzorgd voor het overgrote merendeel van de leerkrachten die met veel enthousiasme meededen met onze oefeningen. Het was geweldig om met zulke gemotiveerde professionals te werken. We hebben zoveel warmte en lieve reacties gekregen en niet te vergeten goede relaties opgebouwd waar we hopelijk in de toekomst weer mee verder kunnen.

Naast deze activiteiten hebben we uren gesprekken gevoerd met Caphas, zijn oudste dochter en vrouw. Zijn we op bezoek geweest bij sponsorkinderen, hebben we de basis voor een bibliotheek en een speel-o-theek gelegd, een kast en organisatiesysteem ontworpen voor de kopieerruimte waar veel leermaterialen worden geproduceerd. Ook hebben we de verpleegkundige geholpen met het verbeteren van haar ziekenboeg, gewinkeld in Massaka om een tapijt en speelgoed te kopen voor de kinderen in de klas van Kevin en leesboeken voor de bieb.
We hebben een secundaire school bezocht waar kinderen na APEX eventueel beroepsonderwijs kunnen volgen en niet te vergeten het stuk land waar mais en bonen worden verbouwd voor de school omdat dat goedkoper is dan inkopen sinds de voedselprijzen door Corona en de oorlog in Oekraïne zijn gestegen.
Na een geweldig afscheid waarbij zowel de kinderen als de leerkrachten voor en met ons hebben gezongen en gedanst en waar we hebben afgesloten met een gezamenlijke maaltijd was het tijd om huiswaarts te gaan.

Met heel veel mooie herinneringen en motivatie om te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen om de gemeenschap te ondersteunen bij hun ontwikkeling zijn we weer terug in Nederland gekomen. Dit was een reis waardoor je een heel ander perspectief ontwikkelt op Afrika, Oeganda, en, niet te vergeten op ons eigen land en onszelf. Onvergetelijk.

Feest van Will

Een pensioenfeestje en 65 jaar worden is een goede gelegenheid om een feest te geven!! Dit deed Will. Hij wilde geen cadeaus, in plaats daarvan vroeg hij aan zijn gasten een donatie voor KinoniKids. Wat een mooi initiatief! Wij voelden ons zeer vereerd. We maakten een koffer met informatie en stelde een concreet doel samen.

Het was een spetternd feest en er is 465 euro gedoneerd. Van dit bedrag worden er 2 stapelbedden gekocht en 6 matrassen met plastic hoes, voor in de medische post waar de kostschool kinderen opgevangen worden die ziek zijn.

Schoolexamens

Het was een spannende tijd voor APEX groep 7. De leerlingen moesten examen doen. Daar moest voor gebeden worden. De bisschop kwam op bezoek om samen te bidden met de leerkrachten en leerlingen.
Voor het eerst op Apex school zijn er staatsexamens afgenomen voor leerlingen die in groep 7 zitten. De school voldoet inmiddels aan alle voorwaarden om deze examens af te nemen. De resultaten worden half januari 2024 bekendgemaakt en de sponsors worden daarna op de hoogte gebracht van de resultaten.
Drie sponsorkinderen deden mee aan dit examen. De sponsors hebben de keuze gemaakt om deze kinderen te blijven sponsoren voor het middelbaar onderwijs. De kinderen gaan alle drie naar Suubi secondary school.

Verdrietig nieuws

Vorige maand is WASWA overleden. Hij leed aan een erfelijke ziekte. Hij heeft mooie jaren gehad op Apex. Hij ging met plezier naar school. We wensen zijn familie sterkte en kracht om verder te gaan zonder WASWA.

Annet naar Oeganda

In januari 2024 gaat Annet met vier reisgenoten (familie en vrienden) naar Oeganda. Er word hard gewerkt aan een programma wat ze daar gaan doen. In ieder geval gaan ze de nieuwe bibliotheek inrichten en ook het bekende brillenproject zal weer plaatsvinden. Er gaat een logopediste mee en zij zal gaan werken in het klasje voor kinderen met een beperking en haar kennis delen met de leerkracht. Er wordt een middag georganiseerd voor de sponsorkinderen met een spellencircuit. Op deze middag wordt de post vanuit Nederland aan de sponsorkinderen gegeven, daarbij worden foto’s gemaakt.
Na het bezoek aan Kinoni zal er zeker een verslag gemaakt worden dat u kunt lezen in de komende nieuwsbrief.

De kinderen en het team van APEX kleuter en basisschool hebben hard gewerkt het afgelopen jaar. Het is nu vakantie tot 28 januari.

De vakanties voor volgend jaar zijn al bekend
3 mei tot 29 mei
24 augustus tot 16 september
6 december tot in het volgende jaar (2025)

HAPPY NEW YEAR!

Theo, Carlien, Carla en Annet

Vorige

Boekenactie!

Volgende

Nieuwsbrief april 2024

 1. Marion

  Zo mooi allemaal , zo jammer dat het me niet lukt te gaanMaar gaan zal ik echt nog een keer…

 2. Rita Vergeer

  Wat hebben jullie geweldig

  veel en goed werk verricht daar Corne

  Ik ben benieuwd naar de nieuwsbrief van Annette.

  Lieve groeten
  Tante Riet

Geef een reactie

Copyright © 2022 Kinonikids