Sytske en Anita in Oeganda

Eind januari vertrokken we met Annet, haar zus Lilian en man Paul naar Oeganda.

Vol verwachting begonnen we aan onze reis. We mochten drie weken bij Caphas, Edith en hun kinderen logeren. We werden daar erg verwend: eten werd verzorgd, Caphas reed overal met ons naar toe en vertelde ons alles wat we wilden weten over de community en Apex. We kregen gelijk een rondleiding op school. Caphas liet vol trots alle gebouwen en faciliteiten zien. De kinderen hadden nog vakantie. Vol verbazing waren we hoe groot en mooi de school er uit ziet. Het viel ons op hoeveel aandacht er is besteed aan hygiëne en hoe kleurrijk de school was met alle tekeningen op de muren. Een vrolijke uitstraling.

Feest op school

Voor het eerst op Apex school zijn er staatsexamens afgenomen voor leerlingen die in groep 7 zitten. Het was een spannende dag toen de resultaten bekend gemaakt zouden worden. En wat bleek: Apex was nummer 1 van de regio! (150 scholen) Wat een geweldig resultaat voor de kinderen, voor alle leerkrachten en voor Caphas en Edith. We zaten bij Caphas in de auto toen hij het nieuws hoorde. Er werd meteen onderweg een koe gekocht voor het feest op zaterdag. We waren aanwezig bij het fantastische feest: veel trotse ouders, een koor, een priester, toespraken en dans. Er was voor iedereen een feestmaal bereid. Heel bijzonder om mee te maken.

Klas voor kinderen met een beperking

Na de vakantie kwamen de kinderen geleidelijk aan binnen druppelen. Wij wilden graag helpen in de klas voor kinderen met een beperking. De leraar Kevin heeft ons met open armen ontvangen. Hij wilde graag dat we bij een aantal intakes waren en keken naar diverse kinderen op gebied van autisme en mondgedrag. (Anita is logepediste)

Wat een enthousiaste kinderen. Zo mooi om te zien hoe zelfstandig ze zijn, elkaar hielpen met eten en aan tafel zitten. Het viel ons op dat ze allemaal zindelijk waren, dat ze na het eten en de wc zelfstandig hun handen en gezicht wassen, de spullen opruimen, de weg naar de klas wisten te vinden, zelf kunnen eten en drinken. Ook meervoudige gehandicapte kinderen zijn welkom in de klas. Kevin doet, met de beperkte mogelijkheden die hij heeft, erg zijn best het beste uit de kinderen te halen en zo goed mogelijk voor ze te zorgen. Hij is erg begaan met de doelgroep.

De lego die we meebrachten viel in de smaak evenals de poppen, de dieren en dobbelsteen waarmee je diverse spelletjes en opdrachten kunt doen. We hebben van een gift uit Nederland een muziekbox gekocht samen met Kevin. De kinderen waren dolenthousiast en dansten er met ons op los. Wat een feestje! Na het dansen werd er chill muziek opgezet. De meeste kinderen lagen rustig bij te komen, twee vielen er in slaap Een jongetje bleef rondrennen. Kevin wist uiteindelijk zelfs dat jongetje ontspannen te krijgen. Heel bijzonder om te zien. Op een ochtend zijn we met de bus van Apex de kinderen op gaan halen. Een heel avontuur in de regen, ook weer een ervaring om nooit te vergeten. We hebben met veel bewondering voor Kevin en met de kinderen gewerkt en nemen deze ervaring mee naar Nederland. Het laat zien dat je veel kunt bereiken met liefde en affiniteit voor deze kinderen, zonder alle administratie, doelen en plannen waarmee wij te maken hebben.

Bibliotheek

Voordat we weggingen hebben we een boekenactie gehouden voor de bibliotheek. Er is veel geld opgehaald voor boeken en ook uitgever Lemniscaat heeft prentenboeken gesponsord! In overleg met Caphas en de leerkrachten hebben we boeken aangeschaft in Oeganda. De volgende dag werden de boeken al geleverd en konden we aan de slag. De kasten waren al gemaakt door Corné en Astrid. Aan ons de taak om het lokaal schoon te maken, uit te ruimen en opnieuw in te richten. Daarbij kregen we hulp van Henri, een jongetje die zich spontaan aanmeldde om te helpen. De dochter van Caphas, Emilie, en Annet een leerkracht van school kwamen ook het team versterken. Alle boeken hebben we op niveau, in overleg met de leerkrachten, gelabeld, gestempeld en in de kasten gezet. De kasten zijn onderverdeeld in studieboeken en leesboeken. Er zijn regels opgesteld met betrekking tot het omgaan met de boeken en hoe je te gedragen in de bibliotheek. Paul heeft de leerkrachten les gegeven in het netjes omslaan van de bladzijdes van een boek, zonder “dog ears”. 😊 Dit was een totaal nieuwe ervaring voor hen.
Op de laatste vrijdag van onze vakantie was het zover: de bibliotheek werd geopend door Henri en Emilie met het doorknippen van een lint en een plopper met confetti.
Paul gaf een proefles aan leerlingen hoe de bibliotheek te gebruiken. Daarna nam Annet het over en legde diverse groepen kinderen uit hoe de bibliotheek werkte. De kinderen zaten allemaal te lezen. Soms wilden ze het boek eigenlijk liever niet terugleggen. Het wordt vast een succes!

De laatste zaterdag voor ons vertrek goot het pijpenstelen. We hadden vandaag het brillenproject gepland. De bibliotheek werd omgetoverd tot brillenwinkel. Met leesoefeningen aan de muur en alle brillen uitgestald op tafel waren we er klaar voor. Geweldig om te zien hoe blij mensen waren met hun bril, leesbril of zonnebril. De meesten trotseerden lachend de regen en zochten een mooie en passende bril uit.

BEDANKT

Ieder jaar doneert brillenwinkel Dreijer uit Lisse brillen voor de mensen die in Kinoni wonen. Zij wachten ieder jaar op de komst van de brillen.

Op zondag vertrokken we weer. Wat een geweldige ervaringen nemen we mee. We zullen nog vaak terugdenken aan de mooie, trotse blije mensen, het naroepen op straat, de enthousiaste kinderen, alle geluiden en geuren. Met eigen ogen hebben we gezien wat een geweldig mooie school Apex is. Kinderen zijn tenslotte de toekomst!!

Wat een mooie sponsordag op het sportveld bij de school

De sponsorkinderen werden opgehaald uit de klassen en moesten zich verzamelen op het sportveld. Allemaal blije gezichten! De kinderen hoefden dit keer niet te leren, want de vrijwilligers uit Nederland hadden voor hen speciaal een spelletjescircuit uitgezet.
De kinderen werden in groepjes verdeeld en mochten meedoen aan zes activiteiten:
Zaklopen, touwtrekken, tikkertje met lintje uit je broek, diverse leuke spelletjes bij meester Paul, lekker wat drinken en smullen van een stroopwafel uit Nederland. Als klap op de vuurpijl gingen de groepjes om de beurt aan een tafel waar ze op de foto gingen met een persoonlijke kaart van hun sponsors uit Nederland. Deze kaarten werden met veel enthousiasme en belangstelling ontvangen. De kinderen lazen elkaar hun kaarten voor en werden zo nodig geholpen door de vrijwilligers.
Wij willen de sponsors bedanken voor het meegeven van de kaarten voor de kinderen.

Update school

Het is altijd weer fijn om de APEX school te bezoeken. Afgelopen januari was het weer zover.
Er hangt een goede sfeer. De kinderen zijn blij om op school te kunnen zijn en de leraren hebben, na een lange vakantie, weer zin om te beginnen. De start van een nieuw schooljaar zorgt altijd voor een hoop chaos en gezelligheid. Wat een verschil met een school in Nederland. De kinderen komen in de loop van 3 weken binnendruppelen.
Als je naar school gaat in Oeganda moet je aan het begin van een nieuw schooljaar allerlei spullen meenemen. Dat is een hele lijst (suiker, bezem, wc papier, schriften, boeken, pennen etc.). Deze spullen moet je inleveren bij een tafel. Dit wordt gecheckt en alles wordt in een opslagruimte gebracht.
Sommige kinderen komen op school met niets. Vaak omdat het geld daarvoor ontbreekt. Rijke ouders daarentegen willen liever een bedrag betalen, zodat de school de spullen kan kopen. Er kan dan in een bulk worden gekocht zodat de prijs lager uitkomt. Op die manier betalen de ouders met veel geld ook voor de arme kinderen en kunnen zij toch naar school.
Ook het schoolgeld moet betaald worden. Er gaan kinderen van rijke ouders naar school, kinderen waarvan ouders/verzorgers half schoolgeld betalen en kinderen van ouders/verzorgers die het niet kunnen betalen.
Inmiddels hebben we 94 sponsors die voor hen het schoolgeld betalen. Voor veel ouders is het een hele opgave om het schoolgeld bij elkaar te krijgen. Er zijn dit jaar 40 kinderen uitgevallen die niet meer naar school kunnen gaan.
Wij zijn daarom altijd op zoek naar sponsors die de ouders/verzorgers kunnen ondersteunen, zodat ook deze kinderen weer naar school kunnen gaan. De school probeert het schoolgeld zo laag mogelijk te houden. Veel scholen hebben hun schoolgeld verhoogd, maar APEX niet.

Caphas huurt van een mevrouw die haar land te koop heeft staan een stuk grond.
Op dit stuk grond heeft hij mais verbouwt. In februari is de mais geoogst en er is meel van gemaakt. De meel is opgeslagen en er is, tot eind november, voldoende meel om pap te maken.

Op dit moment worden er kolen en tomaten verbouwd. Het groeit allemaal goed. Ook met het kippenproject gaat het prima. De opbrengsten daarvan worden gebruikt voor de klas met de kinderen met een beperking.
Er is een stuk land aangekocht waarop leerkrachten huisjes staan. Dit stuk land ligt naast de school. Achtien leerkrachten hebben daar huisvesting. De leerkrachten zijn blij dat ze vlakbij de school kunnen wonen. De school is verantwoordelijk voor huisvesting van de leerkrachten. We bedanken De KOOK (de kringloopwinkel in Alkmaar), en Stichting FOS voor het realiseren van dit project.

Er is een nieuw toiletgebouw gebouwd voor bezoekers van de school. Vanwege de hygiëne voor de kinderen was dit noodzakelijk. Er zijn veel mensen die de school bezoeken. De eetzaal wordt namelijk ook gebruikt voor allerlei bijeenkomsten. Daarnaast wordt er een aantal keer per jaar een visiting day voor ouders/verzorgers georganiseerd.

Er is een klein saloon geopend. Dit is een plek waar 2 stoelen staan en waar de haren van de kinderen worden geschoren. In verband met de hygiëne is het gebruikelijk om dit te doen. Vaak werd dit door de ouders thuis gedaan met een bot mes. Op die manier ontstonden er veel wondjes op de hoofden van de kinderen met kans op infectie. Door deze mogelijkheid op school is de kans hierop veel kleiner.
Het entree van de school is betegeld. Op deze plek kunnen nu de auto’s en boda’s van bezoekers geparkeerd worden in plaats van op het voetbalveld.


De school heeft een medische post waar een verpleegster aanwezig is. Zij is in dienst van de school. In de medische post staan nu goede bedden waardoor de zieke kinderen de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. We bedanken de sponsor die dit mogelijk gemaakt heeft.

Kniepertjes

Ook in december 2023 was Petra onze kniepertjes bakker weer actief met de verkoop van haar overheerlijke koekjes. Dit jaar ging de opbrengst van haar baksels naar de aanschaf van boeken voor de bibliotheek. Marga, hartelijk bedankt.

Visiting day op APEX

22 maart was er weer veel reuring in de school vanwege visiting day. Veel ouders/verzorgers bezochten de school om te kijken naar de resultaten van de kinderen.

Fairtrade festival in Bergen

Op 12 mei zal er een fair trade festival plaatsvinden in Bergen. De Wereldwinkel organiseert dit festival rondom de Ruïnekerk. Op de markt zullen er diverse kramen staan met authentieke producten en er is volop muziek aanwezig. Komt u ook? Er zijn drie goede doelen geselecteerd waar Stichting KinoniKids er één van is. We zullen er met een kraam staan en verkopen zelfgemaakte vogelhuisjes. Daarnaast zullen we informatie verstekken over onze stichting.
De opbrengst van de markt zal worden gebruikt voor de aanschaf van nieuwe stoeltjes voor in de klas. Het festival is van 11:00 tot 17:00 uur.

Vogelhuisjes

Heeft u belangstelling voor een vogelhuisje?

Aannemersbedrijf van Berkel uit Leimuiden was bereid om hout te leveren voor het maken van vogelhuisjes. Wij verkopen drie soorten handgemaakte vogelhuisjes, voor een koolmees, een roodborstje en een pimpelmees. De kosten voor een vogelhuisje bedragen €15,00.
U kunt een bestelling doen bij Annet of bij Carlien.

Bedankt aannemersbedrijf van Berkel!

Feestje TIP……TIP……TIP

Geeft u een feestje en denkt u wat moet ik toch vragen, ik heb alles al…….. KinoniKids heeft een leuke koffer die u neer kunt zetten als u een feest geeft. Samen kunnen we een doel maken. Er zijn altijd leermiddelen nodig op school.

VACATURE

Wij zijn nog steeds op zoek naar een enthousiast nieuw bestuurslid. Mocht u belangstelling hebben of weet u iemand in uw omgeving die zich graag wil inzetten voor onze stichting dan horen wij dit graag!
U kunt altijd bellen naar Annet: 0628111856.